«Мирянин» чи брат у Христі?
41 повідомлень
• Сторінка 3 з 3 • 1, 2, 3
Таке враження, що Ватикан найняв пана Юра, щоб зберегти доктрину Католицької Церкви від зазіхань на неї богословів. Йому в в Конґреґації віри працювати, а не тратити свій дорогоцінний час на нашому форумі. Він би тоді, озброївшись Катехизмом Католицької Церкви вмить переміг всіх ворогів і утвердив Православ'я Віри Католицької.
Алилуя!!!
Cвяте Письмо (пишеться з великої букви) читати треба. А от пересмикувати не годиться.
На щастя УГКЦ є Католицькою Церквою й маю у Бога надію, такою залишатиметься повік. Віра ж Христова одна, й КАТЕХИЗМ один. А власні катехизми для тих, хто шукає власного, а не Божого.
КАТЕХИЗМ і є офіційним нормативним документом. Богослови ж, повинні послуговуватися Божим Словом і нічим іншим. Кажу ж вам, що за кожне слово пусте, яке скажуть люди, дадуть вони відповідь судного дня! (Матвія 12:36)
Ага. Одна віра, одне хрещення, один катехизм
Якби Ви, пане Юре, хоч трішечки були обізнані з станом справ, то знали б, що з благословення синоду УГКЦ ведеться робота над створенням катехизму УГКЦ і одна частина його (моральна) вже опублікована. А богослови (якщо вони тільки не належать до протестанських церков) повинні користуватись Словом Божим і трактувати його в цілості церковної традиції, котра міститься у тому ж таки Слові у усній традиції, переданій Отцями Церкви та у офіційному вченні церкви, висловленому в першу чергу в постановах вселенських соборів та інших офіційних документах кожної конкретної помісної Церкви. Спершу консультуємось, а вже тоді критикуємо. До речі через ці некомпетентні балачки ви, пане Юре, відволікаєте людей, котрі мають що сказати по темі, від основної дискусії і не тільки в цьому обговоренні. Моє шанування. Алилуя!!!
Тоді прошу сказати мені необізнаному, а також усім охочим послухати, яка різниця між КАТЕХИЗМОМ Католицької Церкви, і "новоствореним катехизмом" УГКЦ (моральною) його частиною зокрема. rolleyes
Взагалі, що би наводити подані матеріали, не обов'язково бути богословом. Богослов -- це той, хто проповідує Боже Слово таким яким Воно Є, тримаючись Голови. Й тим самим виказуючи свою приналежність Церкві. Нехай вас не зводить ніхто удаваною покорою та службою Анголам, вдаючися до того, чого не бачив, нерозважно надимаючись своїм тілесним розумом, а не тримачись Голови, від Якої все тіло, суглобами й зв'язями з'єднане й зміцнене, росте зростом Божим. (Колосян 2:18,19)
Комусь консультуватися, а комусь єресь викорінювати. wink
Для тих, що відволікаються, завжди є вихід -- не реагувати. Мене ж, ніщо не відволікає, й тому залишаю за собою право реагувати на будь-яку єресь, виставлену на цьому форумі. Кажу ж вам, що за кожне слово пусте, яке скажуть люди, дадуть вони відповідь судного дня! (Матвія 12:36)
Пане Yur, підтримую це запитання. Я сам брав участь в розробці моральної частини Катехизму УГКЦ, але через свавільні рішення ієрея Святослава Шевчука, який був головою моральної секції ("цей текст ми беремо, а цей не беремо"), я вийшов з робочої групи, забрав усі свої тексти й опублікував їх у ряді номерів "Львівських Архиєпархіяльних Вістей" за 2008 рік. (а мабуть і за 2007 щось є). А тепер, браття-восточники, дайте відповідь: Що відрізняє - по суті, а не за порядком параграфів - моральну частину катехизму УГКЦ від моральної частини Катехизму Католицької Церкви? Брате Никодим, Вас вирізняє неприязнь до Маґістеріуму і Конґреґації доктрини віри. Це вже вдруге на цьому форумі Ви дозволяєте собі такі випади. Для католицького богослова це негоже.
Re: «Мирянин» чи брат у Христі?Шановні друзі, дуже перепрошую, якщо я когось на цьому форумі образив. Пане Петре, в мене і в думках не було з неприязню ставитись до Магістеріуму і до Конгрегації у справах віри. І взагалі, я дуже поважаю Католицьку Церкву з усіма її органами, тому і належу до неї. Просто я бачу Католицьку Церкву дещо ширше ніж римо-католицьку помісну церкву. А ще я зовсім не належу до "восточників" і не до "западників", а сприймаю церковну традицію у її цілості і намагаюсь відстоювати право кожної помісної церкви на своє унікальне, з її традиції виходяче, християнство. І я вважаю, що перш ніж закликати когось наслідувати літургійну чи богословську традиції іншої помісної церкви, треба добре дослідити і вивчити свою власну літургійну і богословську традиції.
Ще раз перепрошую, якщо я когось образив чи, негідно висловившись, образив чиїсь почуття. Це було вчинене мною не навмисне, але через людську слабкість і двозначність вислову. Алилуя!!!
Re: «Мирянин» чи брат у Христі?
Традиції від людей, -- вони можуть змінюватись. Віра від Бога, -- що не перестає. Кажу ж вам, що за кожне слово пусте, яке скажуть люди, дадуть вони відповідь судного дня! (Матвія 12:36)
Re: «Мирянин» чи брат у Христі?Віра від Бога, але вона передається (тому власне і називається традицією). І Святе Письмо, до речі, є теж частиною традиції. Традицію визначає Церква, проваджена Святим Духом. Поки Церква не змінить традиціі, вона передає її, як вислів своєї віри, вірним і вірні зобов'язані залишатись вірними цій традиції. Якщо ж вони не поділяють того вислову віри Церкви, який вона передає в традиції, Церква може виключити їх з числа своїх вірних через відлучення або екскомуніку.
Завданням вірних є пізнавати традицію, досліджувати і розвивати її. Якщо хтось, досліджуючи традицію, викривляє її, трактуючи однобічно, не в цілості традиції, його називають єретиком і роблять упімнення, а якщо він не виправиться, відлучають. Св.апостол Павло застерігає своїх учнів щодо додержання віри переданої ним і каже відлучати всіх, хто б її проповідував, нехтуючи тим чого він навчав хоч би це навчання походило навіть від ангела. Тому правдива віра пізнається через традицію, а традиція приймається вірою, а над одним і другим чуває Святий Дух, котрий збирає вірних у Тіло Христове - Церкву і єднає його з таїнственним главою - Христом. Алилуя!!!
Слід розуміти, що у християнстві присутня лиш одна традиція -- Христова. Усе що по-за Божим Словом -- від лукавого. Дотримуватися Христової віри -- ні на йоту не відступати від Святого Письма. Церква, керована Святим Духом, не змінює а стверджує віру Христову у її чистоті і непомильності, й продовжує зростати у Божому Слові. Церква -- Тіло Христове, кожен член якого підпорядкований Голові. Не буде ж бо палець слухатися коліна, а усі вони підпорядковані командам, що походять від голови. Нехай вас не зводить ніхто удаваною покорою та службою Анголам, вдаючися до того, чого не бачив, нерозважно надимаючись своїм тілесним розумом, а не тримачись Голови, від Якої все тіло, суглобами й зв'язями з'єднане й зміцнене, росте зростом Божим. (Колосян 2:18,19)
Нерозуміння, крутійство й пересмикування властиве тим хто, надимаючись своїм тілесним розумом, а не раз й священичими рясами, не бажає триматися Голови. Не про традиції каже Апостол Павло .. Але якби й ми або Ангол із неба зачав благовістити вам не те, що ми вам благовістили, нехай буде проклятий! (Галатів 1:8) .. а про БЛАГУ ВІСТКУ Святу Євангелію каже Апостол. Тож, аби не накликати на себе прокляття, радив би тим, що не бажають триматися Голови, облишити просторікувати на богословські теми. Бо Слово Боже походить від Голови. Кажу ж вам, що за кожне слово пусте, яке скажуть люди, дадуть вони відповідь судного дня! (Матвія 12:36)
Re: «Мирянин» чи брат у Христі?"О Тимотею, бережи ПЕРЕДАННЯ, стережися марного базікання..."(1Тим 6.20)
"Це, отже, Священне Передання і Святе Письмо обох Завітів є немов дзеркало, в якому Церква, що паломничає на землі, оглядає Бога, від якого все одержала, аж доки не дійдемо до оглядання його лицем до лиця" (Догматична конституція ІІ Ватиканського собору "Про Боже Обявлення" (Verbum Dei), п.7). Вам, пане Юре, перш ніж кричати на форумі і називати дописувачів єретиками треба прочитати цей документ повністю. " ... вгодно нам заявити і про різний виклад богословського вчення. Бо для досліджування обявленої правди, різні було вжито на Сході і на Заході методи і заходи для пізнавання та визнавання речей божих. тому немає чому й дивуватися, що деякі сторінки обявлених таїнств деколи відповідніше пізнаємо та краще насвітлюємо з одної сторони ніж з другої, так що тоді радше треба говорити, що різні богословські формулки часто себе взаємно доповнюють, як собі противляться. що ж відноситься до первісних східніх богословських традицій, то треба признати, що вони в визначний спосіб основуються на Святому Письмі, в літургійному житті плекаються та висказуються, кормляться живою апостольською ТРАДИЦІЄЮ та письмами східніх отців і духовних письменників, та змагають до праведного устрою життя, що більше, навіть до досконалого контемплювання християнської правди. Цей Священний Собор, дякуючи Богові за те, що багато східніх синів католицької Церкви, що сторожать цю спадщину та бажають уживати її повніше й чистіше, вже жиють в повній спільноті з братами, які плекають західну традицію, заявляє, що ціла та духовна, літургійна, дисциплінарна та богословська спадщина в різних своїх ТРАДИЦІЯХ належить до повної католицькости та апостольськости Церкви" (Декрет Про Екуменізм ІІ Ватиканського собору (Unitatis Redintegratio), п. 17) Думаю цього достатньо для розумної людини, а якщо хто хоче сперечатися, то ми такого звичаю не маємо, ані Церкви божі. Алилуя!!!
Розумна людина завжди зуміє розпізнати, що є Божі апостольські передання, а що є людською традицією. Кажу ж вам, що за кожне слово пусте, яке скажуть люди, дадуть вони відповідь судного дня! (Матвія 12:36)
41 повідомлень
• Сторінка 3 з 3 • 1, 2, 3
Повернутись в "Богословський форум" Хто зараз онлайнЗараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 0 гостей |